Hurra för oss på internationella kvinnodagen som har en majoritet kvinnliga tränare!

Vi tar ett snack med Sofia Ögren som är en av våra mesta rutinerade tränare som berättar varför hon tror att vi just nu har 66% kvinnliga instruktörer (23 av 35).

– När man ser hur det är inom många andra idrotter och även i samhället i stort så förstår man ju att det som vi tycker är självklart och naturligt inte är så vanligt som jag önskar att det vore för de flesta kvinnor och män. Jämställdhet är ju inte bara en viktig fråga för oss kvinnor, utan för alla – tänk vad mycket kunskap beachvolleysverige hade gått miste om om vi skulle ta bort alla kompetenta kvinnliga tränare och ledare, säger Sofia.

Riksidrottsförbundet släppte i dagarna en dyster rapport i ämnet som visade på att idrottsvärlden inte är någon förebild när det gäller jämstäldshet i samhället, snarare tvärtom.

– För mig är det svårt att förstå varför idrottsrörelsen generellt är så ojämställd. Hos oss @The beach är det inget konstigt att en ung kvinna är tränare för herrspelare. Vi tittar på kompetens och erfarenhet, alternativet, att värdera efter kön och ålder skulle kännas mycket konstigt, fortsätter Sofia.

Beachvolley har länge haft en jämn fördelning mellan könen bland utövare och det är en av få sporter där samma summa på prispengar är standard och att TV-tid delas lika mellan könen.

– Både som tränare och spelare vill jag bli bedömd för min prestation och inte för mitt kön så jag är glad över att jag valde den sport jag gjorde, berättar Sofia och lägger till att hon tror att kulturen vi har @the beach där man värderar kunskap och kvalité högt är något som andra idrotter borde ta lärdom av.

När vi kommer in på ämnet utanför sportens värld kommer vi in på vad tränarrollen betyder för Sofia i livet i övrigt.

– För mig personligen har mina erfarenher som tränare gett mig väldigt mycket i mitt liv. Att våga ta plats och att uttrycka sin mening, åsikt och kunskap är enklare sagt än gjort för kvinnor och jag är glad över att jag tar det för givet att jag ska uttrycka min kompetens. Tyvärr är det ju uppenbart att det inte är lika självklart överallt.

På frågan varför det är en majoritet kvinnliga instruktörer hos oss just nu så tror Sofia att det handlar om att vi just nu har väldigt många kvinnliga spelare som satsar tillsammans hos oss.

– Det har alltid varit ganska jämnt mellan könen i vår anläggning både bland tränare och deltagare de nio åren jag varit med som tränare men att det blir ojämn fördelning mellan könen då och då är ju rätt naturligt. Vi har haft stora framgångar på damsidan på sistone så det lockar ju till sig de bästa från andra städer men det där går lite i vågor. Det viktiga är ju att det över tid blir en jämn fördelning och att kulturen främjar jämställdhet och att de som kommer till oss känner sig välkomna som de personer de är och inte efter vilket kön de har, avslutar Sofia.

Sofia Ögren hade under 2018 sin bästa säsong hitills i karrären. Hon uppnådde ett, sedan länge, uppsatt mål att vinna (minst) 10 SM-medaljer under sin karriär! Hon tog medalj för första gången på world tour (1 star) och placerade sig på 9e plats på en world tour 3 star! Hon är uttagen till landslaget under 2019 och är en av våra duktiga instruktörer sedan 9 år tillbaka som vi är stolta över.